ASSET Rail meet rijdraad emissieloos

ASSET Rail voert aanvullende specialistische (spoor)diensten uit onder de naam ASSET Rail Specials, waaronder Rijdraadmeting.

ASSET Rail voert deze diensten in eigen beheer uit, maar niet alleen dat, ook biedt ASSET Rail Specials de Rijdraadmeting aan bij derden. Hiermee levert ASSET Rail dus niet meer alleen een Topprestatie in onderhoud, maar ook in Rijdraadmeting!

Emissieloze Rijdraadmeting
ASSET Rail heeft een eigen compacte meetcontainer ontwikkeld waar emissieloos rijdraadmetingen mee kunnen worden uitgevoerd. 

Met het nieuwe rijdraadinspectiesysteem (RIS) meten we rijdraadhoogte, rijdraaddikte, verschuiving en harde punten in de bovenleiding. Daarnaast kunnen er ook getordeerde draad en dunne plekken op inkomende draden gedetecteerd worden. Voor het uitvoeren van de metingen is het niet noodzakelijk dat de bovenleiding spanningsloos is. Met de emissieloze Unimog waarmee de metingen uitgevoerd worden geeft ASSET Rail Specials invulling aan de ambitie van ProRail om het spoor verder te verduurzamen en in het algemeen het terugdringen van de stikstofuitstoot.

Uniek meetsysteem
Door de unieke manier van meten heeft dit systeem geen moeite met het meten van rijdraaddikte waarbij zich koolstofaanslag gevormd heeft. Veel meetsystemen kampen wel met dit probleem.

Het is mogelijk om metingen óm de millimeter uit te voeren, afhankelijk van de snelheid waarmee gemeten wordt. Hierdoor is het mogelijk om ook dunne plekken onder hangdraad- verbindings- en lasklemmen te detecteren, de plekken waar de problemen zich normaliter voordoen.

De metingen worden gewoonlijk uitgevoerd met een snelheid van max. 20 km/h; echter ook hogere snelheden zijn mogelijk. Het systeem is 100% accuraat m.b.t. detectie van incidenten en de analyse is 24 uur na meting beschikbaar.

De gemaakte analyse wordt vergezeld van foto’s en een video-opname van de meting in een web-omgeving gezet. Het RIS is geschikt voor metingen op zowel (HSL) treinsporen van ProRail, Infrabel als ook de tram.

Emissieloos meten
ASSET Rail beschikt over een Hybride Unimog waarmee we de meting Emissieloos kunnen uitvoeren.

Dit is wereldwijd de eerste Hybride Unimog en daarmee heeft ASSET Rail Specials een primeur voor het Nederlandse spoor te pakken.

De Unimog is voorzien van een accupakket zodat op het spoor geruisloos en emissieloos gemeten kan worden. Hiermee geeft ASSET Rail Specials invulling aan de ambitie van ProRail om het spoor verder te verduurzamen en in het algemeen het terugdringen van de stikstofuitstoot.

Tijdens De Railtech Europe 2024 in Utrecht werd de Unimog met RIS gepresenteerd aan het publiek.

Heeft u interesse in dit meetsysteem of een meting?  Zoek dan contact met André van Hoogdalem (a.v.hoogdalem@assetrail.nl) (productiemanager EV) om te kijken wat de mogelijkheden zijn.